Hooikoorts

Ieder voorjaar lopen weer duizenden mensen met hooikoorts rond. Een nare aandoening waarbij, jeukende en tranende ogen, een loopneus en niezen tot de symptomen behoren. De oorzaak is een allergische reactie op pollen en stuifmeel van sommige bomen of grassen.

Hoeveel mensen?

Ongeveer 200.000 mensen in Nederland lijden aan deze seizoensgebonden aandoening. In sommige gevallen begint de kwaal al in februari, als de Els en iets later de Berk stuifmeel gaan verspreiden. We kennen allemaal de leuke katjes die we in het voorjaar plukken en binnen zetten om alvast een glimp van het voorjaar in huis te halen. Deze zijn voor mensen met hooikoorts echter juist de aanleiding voor veel ellende. Wat later komt de tweede golf en dat is dan als de grassen stuifmeel gaan verspreiden. Al met al kun je er een behoorlijke lange tijd last van hebben.

De oorzaak ?

Hooikoorts is een acute seizoensgebonden aandoening, die bestaat uit een sterke allergische reactie op bepaalde stoffen, in dit geval pollen. Deze allergische reactie tast voornamelijk de slijmvliezen van neus en ogen aan. Hierbij komen chemische stoffen vrij, zoals histamine, die uiteindelijk de boosdoeners zijn voor al deze nare symptomen.

Wat zijn de klachten?

Hooikoorts geeft een reeks van symptomen die kunnen bestaan uit: een verstopte neus en/of bijholte of juist een loopneus, veelvuldig niezen, een verminderd reukvermogen, tranende en vaak jeukende ogen. De aandoening gaat meestal gepaard met een gevoel van vermoeidheid en algemene malaise. Deze symptomen kunnen enkele weken duren, afhankelijk van voor hoeveel pollen je allergisch bent. Net als vele andere allergische reacties, bouw je hooikoorts langzaam op en kunnen de klachten ieder jaar erger worden. Hooikoorts is een lastige aandoening, maar ongevaarlijk.

Is er iets aan te doen?

Natuurlijk is er iets aan te doen. Een van de mogelijkheden met goed resultaat is acupunctuur. Met enkele behandelingen lukt het vaak de klachten te doen verdwijnen of sterk te doen verminderen. Het kan raadzaam zijn om de behandelingen te starten voor de aanvang van het stuifmeelseizoen, zodat er een preventieve werking vanuit kan gaan. Maar op het moment zelf kan het ook altijd nog voor verlichting zorgen.

Hoe werkt het?

Hooikoorts is een stoornis van een slecht werkend afweermechanisme. Door middel van Elektro-acupunctuur wordt getracht om de energie van met name de long, de dikke darm en het lymfesysteem te optimaliseren zodat allergie geen kans krijgt.

Dit pijnvrije meetsysteem werkt simpel en doeltreffend. Vaak wordt er direct na een behandeling al resultaat geboekt. Meestal zijn er  2 á 3 behandelingen nodig (eens per vier weken) om het afweersysteem te optimaliseren. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandeling geheel of gedeeltelijk. U dient dit zelf na te kijken in uw polis.

Copyright © 2017. Alle rechten voorbehouden.